Haven i april

– Lyset er drivkraften til vækst!

Dagens længde er tiltaget med 6 timer og 14 min. i starten af april, og med 8 timer og 26 min. i slutningen af april, så solen har hele 15 timer og 21 min. til at skinne på vores dejlige jord og haver.

DandelionnatureDin græsplæne kan være en fryd for øjet.
Her 4 gode råd til græsplænenyderen

 1. Begynd med at lufte plænen
  Plænen rives igennem på både langs og tværs.
  Det er hårdt arbejde, men det lønner sig senere på
  sommeren.
 2. Bekæmp mosset i plænen
  Er der meget mos i plænen, kan der anvendes f.eks. jernvitriol. Mosset visner væk efter få dage, og plænen rives over igen.
 3. Tilfør gødning
  Nu tilføres den første portion gødning. Her anvendes Osmo Vertigazon, som er 100% naturgødning. Med Vertigazon opnås en tættere og grøn plæne, og mos vil forsvinde mirakuløst.
  Senere på foråret tilføres yderligere plænegødning, som med fordel kan strøs med gødningsspreder for at undgå svidninger.
 4. Reparér plænen
  Er der opstået store bare pletter i plænen, er en løsning at efterså med en specielblanding eftersåning.
  Til sidst jævnes ud med topdress, giv græsfrøene en god start på et godt underlag.

Gennemgang af overvintrede krukker

Find dine tilplantede krukker frem fra gemmerne i udhus og drivhus. Fjern gamle, visne blade og ukrudt. Klip evt. toppen tilbage. Har du sarte vækster i krukkerne, vil de i strenge vintre fryse helt væk. I år er der flere af vores planter, som ikke er frosset tilbage. Nogle af dem har startet væksten for længe siden, og det er derfor vigtigt at få dem frem i lyset. Klip dem lidt tilbage, så de ser pæne ud, og rens dem for rådne og visne blade. Krukkeplanter som f.eks. kamelia skal frem i lyset – de blomstrer nemlig allerede!
Alle forårets krukker med planter fra sidste år skal eftergødes. Læg nye gødningsbolsjer ned, eller gød med animalsk eller mineralsk gødning. Bruger du gødningsbolsjer, vil du opleve, at sidste års bolsjer stadig ligger i jorden. Det betyder ikke, at der stadig er gødning tilbage i dem – det er blot skaller, som gødningen har været i. Du kan også vælge at potte krukkerne om. Vælg en lidt større krukke og skrab størstedelen af den gamle jord af planten. Plant i ny pottemuld og tilsæt gødning. Husk at vande godt, så rødderne får god kontakt med den nye jord.

Køkkenhaven og drivhusetpindstrup-kartoffelpot-2

Har du endnu ikke fået lagt kartofler, skal du ikke fortvivle. Det er slet ikke for sent, men glæden ved egen høst fra den friske muld, det kan ikke gøres bedre. Du kan også sætte stikløg og så spinat, salat og gulerødder. I drivhuset kan du starte men pas på med at plante tomater for tidligt, jordtemperaturen skal over 10 grader. Har du været meget tidligt i gang og lagt kartofler i spande i drivhuset er kartoflerne langt fremme. Det kan gøres med stor fordel, da du kan høste knoldene efterhånden de bliver store uden at ødelægge planterne. Husk blot at vande regelmæssigt for at få succes.

 

 

 

StaudebedetStaude_miljo_blaa

De fleste er nok ved at have klargjort staudebedet med hensyn til tilbageklipning af planterne og lugning af ukrudt. Staudebedet for mange mennesker er lidt besværlige at passe. Det behøver ikke at være svært, når bare der er planter nok i bedet. De skal plantes, så de gror ind i hinanden og dækker den bare jord i løbet af maj måned. Når de hvert forår klippes tilbage og derefter får et lille drys gødning, er det begrænset, hvor meget tid man behøver at bruge på staudebedet. Plant stauder, der skiftes til at blomstre, så oplever du hele tiden forandringer, og der er ikke perioder, hvor det er grimt fordi nogle af planterne er afblomstrede.

 

GødningStaude_miljo_blaa

Skal sommeren blive en succes såvel inden- som udendørs, skal der handles nu. Uanset om marts har været god for os haveejere, og april måned kan være lumsk, er det nu der skal gødes. Det er vigtigt, hvis din have skal strutte af velvære, også at give den gødning! Husk ikke alle planter skal have den samme mængde af NPK gødning. Bogstaverne står for henholdsvis kvælstof (= nitrogen (N)), fosfor (= phosphor (P)) og kalium (K). Hvis du er i tvivl så spørg i dit Bo Grønt Havecenter.
Gødning er næring til dine planter, vi kan også kalde det vitaminer til dine planter. Er planternes blade blevet gule, kan det meget vel være et tegn på gødningsmangel! Den rette næringsværdi i jorden, giver et større udbytte af såvel urter, frugter og blomster.

5 gode tips til haven lige nu

 1. Roser og lavendler kan beskæres kraftigt i april! Det tørre fra stauderne kan fjernes.
 2. April måned er et godt tidspunkt at plante mange planter. Husk i tørre perioder at vande især nyplantede barrodede planter, dvs. planter uden klump eller potte omkring rødderne. Større planter kan rodstikkes nu og forberedes til en flytning til efteråret. Stauder kan deles og omplantes.
 3. Når violen blomstrer og ukrudtet for alvor vokser, har jorden nået en temperatur på 6-7 grader, og du kan begynde at så i køkkenhaven. Læg evt. klar plastik eller fiberdug ud på jorden ca. 14 dage før, så vil jordtemperaturen automatisk stige.
 4. De mere varmekrævende planter som: Bønner, majs, squash og græskar kan forkultiveres i drivhus eller i vindueskarmen. Opblød frøene i vand, inden du sår dem.
 5. Du kan udnytte varmen i et ikke opvarmet drivhus allerede nu, hvor der kan sås tidlige gulerødder, salat, spinat og krydderurter.