Haven lige nu i august

RIBES_NIGRUMDen spiselige have

Bærbuskene med ribs, solbær m.m. er nu høstet, og har du ikke beskåret buskene allerede, kan du med fordel klippe alle de gamle grene af der har båret frugt. Buskene forynges derved og friske nye skud er klar til at bære frugt næste år. Har buskene haft meldug eller rust, så er det en god ide, at prøve de nye sorter der er på markedet, som både er sundere og resistente over for sygdomme. Udbyttet på nye sorter er desuden større. Kom ind og forhør dig i Bo Grønt Havecenter. Du får også flere hindbær og stikkelsbær næste år, hvis du (når de er høstet) fjerner grenene på hindbær og stikkelsbær helt nede ved jorden.

 


Miljoe_have_stedsegroentJorden er varm og måske også fugtig

Hvis du er træt af din græsplæne, som måske er fyldt med mos, mange mælkebøtter og senegræs, så anbefaler gartnereksperterne august måned, som et særdeles godt tidspunkt at anlægge en ny græsplæne på. Den gode jordvarme får græsfrøene til at spire hurtigt, og normalt er sommerens tørre perioder forbi. Det betyder at græsset er fremme på mindre end 2-3 uger. Husk blot det er vigtigt at jorden løsnes i dybden, og græsset får den bedste start. Hvis der gødes samtidigt med såningen, er det vigtigt at forhøre sig i Bo Grønt Havecenter, så det korrekte gødning anvendes til etableringsfasen.

Eftersommeren og høsttiden hvor mejetærskerne kommer på marken, kan også være tidspunktet, hvor haveforandringer kan komme på tale. Haven er et fristed for mange, og desuden stedet hvor der bliver produceret meget spiseligt. Spørgsmålet: er vores have ideel til vores behov, hvis ja, så er det godt. Hvis nej, kan det være en fordel at starte med en plan over, hvad der skal ændres. I Bo Grønts butikker er der hjælp at hente med planter og hvordan de skal plantes, hvis der er behov for en tegning, arbejder vi sammen med havearkitekter, og hvis det er et større gravearbejde der er på tale, arbejder vi sammen med anlægsgartnere.

Haven er for mange et sted, hvor batterierne bliver ladet op, det vil vi ønske at det er for alle, derfor er det vigtigt at din have er som du gerne vil have den!

Ændringer i haven der fortages om efteråret, er næsten sikker på at lykkedes med succes – jorden er varm og tit og ofte også fugtig, to vigtige ingredienser.


EUPATORIUM_MAC_ATROPURPUREUMStedsegrønt

August er også måneden hvis du vil nyplante og anlægge haven. Måske har du planer om at plante stedsegrønne planter, hvilket er bedst i foråret og det tidlige efterår. Stedsegrønne planter kan nå at etablere sig inden vinteren, der kan være hård ved specielt stedsegrønne planter, da de i modsætning til løvfældende træer og buske

gennem hele vinteren har blade/nåle, hvorfra der er stor fordampning. Plantning af stedsegrønne i det tidlige efterår, har den fordel ift. forårs-plantningen, at der normalt ikke forekommer længerevarende tørkeperioder i efterårsmånederne, i modsætning til sommerperioden.

Men husk – planter kræver vand, det kan stadig være meget varmt i august.

 

 

 

 


Nyd din have i august

Husk din have er et fristed, hvor du kan slappe af og nyde alle de smukke blomster, høste grøntsager til middagen, plukke dejlige æbler, pærer m.m.. Plant et bornholmsk figen træ, og du vil allerede næste år kunne høste dine første figner – de smager fantastisk! Nyd dine roser sammen med lavendel – en dejlig duft af sommer og sol.


Stauder er skønne planter

Elsker du farver, blomster og dufte, så kan de mange forskellige stauder lige være sagen. Staudernes liv er fantastisk!!! Når foråret starter, begynder en lille spire at dukke frem, for så at ende som en stor skøn blomst. Tag solhatten med sine skønne farver, når efteråret melder sig med kulde, visner den ned, blot for at sove sin tornerosesøvn hele vinteren! Men giv stauden mere liv. De kan deles og det pynter i bedet, og det giver samtidig planten en foryngelseskur. De stauder som har overstået deres blomstringsperiode, kan du med stor fordel klippe tilbage, og du vil forny planten som tit kommer med en ekstra blomstring. Ligeledes kan du i efteråret dele store stauder, mens de stauder der blomstrer senere, deles bedst i foråret. De stauder, der kan deles er nemme at kende. De sender et mylder af skud op af jorden hvert forår og danner en tæt, busket plante, og de har et vidt forgrenet netværk af tynde rødder under jorden. Grav planten op, og del den i to eller flere ved at stikke en greb eller spade ned i midten af planten, og vrikke lidt frem og tilbage, til den skiller ad.

Stauder er mere eller mindre uendeligt. Der findes flere tusinde sorter, nogle er kæmpestore som f.eks. Plettet Hjortetrøst som er over 2 m. høj. Eller Hosta med små fine blade, Hosta med mellemstore blade og høje Hostaer med store kæmpe blade, ja der findes flere tusinde forskellige Hosta sorter, som nemt kan bliver et samleobjekt. Stauder er som sagt nærmest uendelig, næsten som universet. Hvis man først er “bidt” af stauder, er det ikke svært at finde plads til den næste.


Kartofler

Dyrker du kartofler i din urtehave, er det en god ide at holde øje med hvordan kartoffelplanten udvikler sig. Hvis de ser meget visne og sorte ud, kan det skyldes at de har fået kartoffelskimmel. Fjern de visne blade/toppe og kør dem på genbrugspladsen. Fjernes toppen ikke, kan skimlen trænge ned til kartoflerne og ødelægge dem. Kartoflerne i jorden gror ikke videre uden top, men de kan sagtens opbevares i jorden og spises efter behov.