Varesortiment

Roser
rose

Findes som bunddække-, buket-, storblomstret-, slyng-, historiske- og engelske roser. For at nævne de mest almindelige slags, som findes i flere hundrede tusinde sorter som f.eks den storblomstrende ‘Ingrid Bergman’ der er en sort.

Vi prøver på at have et godt udvalg af de mest populære sorter, men også spændende nyheder som kommer hvert år. Ellers bestiller vi altid hjem efter ønske.

Roser trives i en god muldrig lerjord, som er god til at holde på vand og næringsstoffer. For roser er meget sultne og skal have gødning første gang i marts/april, og derefter en gang i måneden indtil 1. august.

Det er vigtigt at plante rosen dybt, så podestedet er 5-10 cm under jorden, og beskyttet mod frost. Angående beskæring af roser kan det meget let gå hen og blive en indviklet videnskab. Beskæringen afhænger også af typen, f.eks. skal slyngroser ikke klippes ned, men blot ind til et skelet og de døde grene beskæres. De fleste almindelige roser beskæres i april, hvor den værste frost er ovre og ned til en højde af ca. 30 cm. Det er mindre vigtigt hvordan, men mere vigtigt at de bliver beskåret, også hvis man er kommet for sent i gang.

Stauder og græsser

graesser
Tidligere var staudebede kendt for at være lidt besværlige og pasningskrævende. Nu er tendensen heldigvis mere at sammensætte et bed, som mere eller mindre passer sig selv som naturlige bede. Det kan sagtens lade sig gøre. Så slipper man med at håndluge et par gange i sæsonen.

Et flot staudebed kan bidrage med skønne blomster hele året, som er vigtige for insekterne og den naturlige balance i haven. Har man frugttræer kan man jo ikke undvære insekter til bestøvning.

Vi har altid de mest populære stauder, nyheder og dem som er aktuelle for årstiden hjemme. Vi hjælper meget gerne med at sammensætte de rette stauder til netop dit bed. Ellers bestiller vi det hjem efter dit ønske.

Klatre-/Slyngplanter
blomster
Der findes rigtig mange planter som kan klatre eller slynge sig op af en mur, et hegn, en pergola eller espalier. Det kan også være et grimt affaldsstativ der skal dækkes og få noget liv.

De mest almindelige er klematis, kaprifolie, arkitektens trøst, humle, vildvin og blåregn. De er generelt ret hårdføre og kan fås både til sol og skygge.

Stedsegrønne planter

planter
De hører ikke kun hjemme på kirkegården. Husk dem i haven, så der også er noget grønt at kigge på om vinteren. Stedsegrønne planter er en flot og rolig kontrast til dynamiske stauder og græsser. Planter du stedsegrønne planter om efteråret er det vigtigt at tænke på vanding hele vinteren.

Rhododendron

Rhododendon
Der er mange fordele ved et rhododendronbed.

Det er surbundsplanter som skal plantes i spaghnumjord, som er let at holde fri for ukrudt. Rhododendron er grønne hele året og kommer med et rigt blomsterflor i maj-juni. Det er muligt at anlægge et surbundsbed med f.eks. hortensia, primula og lyng, så der er noget som blomstrer hele året eller bruge den som dekorativ hæk. Rhododendron har rødderne i en klump, derfor kan man altid flytte dem, bare man vander godt. Til gengæld kræver de også vanding i tørre perioder, når rødderne ikke stikker dybt.

Træer
paere

Vi har træer helt nede fra 25 cm pil til store 3-4 m høje træer. Vi har altid et bredt udvalg af de mest populære typer, såsom paradisæbler, pil, rødtjørn, bøg og japansk kirsebær. Men også mere specielle ting og ellers skaffer vi det hjem. Derudover har vi også alt tilbehør i pæle, opbinding etc.

Blomstrende buske
blomstrende-buske
Du kan få blomstrede buske til alle årstider. Især på tidspunkter hvor der ikke er så meget andet der blomstrer, vil man virkelig lægge mærke til det, som f.eks. kejserbusk som blomstrer hen over vinteren. De fleste blomstrende buske kan også fornys med en beskæring lige efter blomstring.

Frugttræer og frugtbuske
solbær
Der er ikke noget skønnere end at gå ud i sin have og plukke friske frugter. Det er både friskere, har mere smag når det plukkes modent og så ved man hvordan det er behandlet.

Generelt trives frugttræer og buske bedst i fuld sol på en beskyttet plads i læ. Beskæring for at fremme udbyttet gælder for æble- og pæretræer, hvorimod blomme- og kirsebærtræer ikke behøver beskæring.

Det er nødvendigt at vide noget om bestøvning og hvilke sorter der bestøver hvem, det gælder især for æbletræer, pæretræer, blåbær og havtorn. Det er også vigtigt at huske insekterne der skal bestøve. Krydderurter og en lang række stauder tiltrækker insekterne.

Vi står altid til rådighed med yderligere hjælp og vejledning.

Vi har selvfølgelig altid bornholmske figen.

Jord
jord
En klog gartner sagde engang at man skulle bruge 70 % af sin tid i haven på jorden og 30 % på det der vokser i jorden. Den rette type jord til de rigtige planter er helt centralt for at planterne trives. Derfor fører vi et stort og bredt udvalg af forskellige typer jord, lige fra krukkejord til orkidéjord.

Gødninggødning
Alle planter har behov for gødning i større eller mindre grad.

I butikken har vi delt det op i gødning til indendørs og udendørs brug.

Derudover kan gødning deles op i kunstgødning og organisk gødning.

Kunstgødning er som navnet siger kunstigt fremstillet, også kaldet NPK-gødning (N Kvælstof, P fosfor, K Kalium). Kunstgødning virker hurtigt og skal derfor tilføres lidt men ofte.

Organisk gødning er naturgødning som er langtidsvirkende og tilfører jorden vigtige mikroorganismer. Kompost er også i denne kategori.

Bekæmpelsesmidler
priser

Hvis du har problemer med skadedyr, ukrudt eller svamp i roserne, hjælper vi dig gerne med vejledning til den bedste løsning for dig. Vi har den kemiske løsning fra Beyer og de miljøvenlige produkter fra ECOstyle. I takt med at flere kemiske produkter bliver forbudt hvert år, må vi til at tænke anderledes og i nye løsninger og holdninger.

Nyttedyr
bladlus
Tidligere var det kun professionelle gartnere der brugte biologisk bekæmpelse i form af nyttedyr. Nu er de også let tilgængelige for private folk, og meget nemme at bruge. Vi hjælper gerne med bestilling hos Borregaard Bioplant, eller man kan selv bestille på www.nyttedyr.dk

Nyttedyr bekæmper vores uønskede skadedyr på en naturlig måde, da det er deres fjender i naturen.

Haveredskaber
De fylder godt i butikken. Vi forhandler både Fiskars, Gardena, Leaf og Green it, så der er redskaber til ethvert behov og enhver pengepung.

Krukker og figurer

krukker
Vi har et stort udvalg af indendørs- og udendørs krukker, hvor vi prøver at ramme tidens trend og kundernes ønsker.

De udendørs krukker er frostsikre.Når der er et hul i bunden så vandet kan komme væk. Det er vigtigt med et dræn i 2/3 af potten med enten lecakugler, småsten eller lign., så vandet ikke frostsprænger krukken når det fryser. Vi giver garanti mod at krukken sprænger hvis der ikke har stået vand i den, men kan ikke garantere at der ikke kan gå en flig af krukken hen over vinteren. Vil du være på den sikre side, særligt terracotta, så sæt dem tørt om vinteren i fx drivhuset eller garagen.

Drivhus

drivhus
Vi forhandler drivhuse fra Juliane og Halls, som tages hjem på bestilling enten i butikken eller via webshoppen hos XL byg. Husk ved bestilling om foråret er der ekstra leveringstid på helt op til 6 uger.

I havecenteret har vi 2 udstillingsmodeller stående, et fra Juliane og et fra Halls.

Der er mange ting der skal overvejes ved valg af drivhus.

Vælg hellere et større drivhus, pladsen skal nok blive fyldt op, og så er der også plads til et par stole til hygge. Kom ind og hør om alle mulighederne, så du får truffet det rigtige valg.