Haven lige nu i januar

– Et nyt år med nye gøremål
Her får du gode råd og tips til haven i januar

Et nyt år er startet, og selv om der ikke er mange ting, der kan laves i haven i januar, er det til gengæld vigtigt at vi tænker på havens træer og planter mht. beskæring og vinterbeskyttelse.

Er der ikke gøremål udendørs, er det nu al julepynt er fjernet og pludselig kan der se meget tomt ud i boligen. Et par nye friske grønne planter, og de skønne forårsblomster som f.eks. løgplanter, kan friske dejligt op i boligen.

Se yderligere vores gode råd og tips nedenfor

Planlæg din have nujanuar1

Det er normalt koldt derude, og derfor ikke den store aktivitet i haven pt., men det er bestemt ikke for tidligt at kigge fremad, og planlægge næste havesæson. Skal der plantes en ny rose, hvilken? Et nyt træ eller nye buske, og her er det værd at tilføje, at uanset hvornår på året man er, findes der altid buske der blomstrer. F.eks. har Kejserbusk og Vinterjasmin blomstret siden november/december måned, og inden længe er det Peberbusk og Troldnød, der står i fuld blomst selv i en sneperiode. Dog vil hård frost afbryde blomstringen kortvarigt.

Nogle frø skal forspires under varme forhold, se udvalget i butikken, der er et stort frø sortiment med noget for enhver smag på vej, hvis det ikke allerede er stillet op, varer det ikke længe inden det er på plads. Husk også at Bo Grønt bl.a. markedsfører et økologisk frøsortiment.

Det er ikke ligegyldigt hvilken jord, der benyttes til at få dine frø til at spire. Bo Grønt anbefaler Green Garden Så og Prikle jord, som er en kvalitetsmuld særligt velegnet til at så frø i, samt til prikling af småplanter. Green Garden Så og Priklejord er fremstillet af de bedste råvarer, og giver de små planter de bedste vækstbetingelser. Så og Priklejord er endvidere velegnet til kaktus og sukkulenter.

Vinterbeskyttelse

Selv om det kan være mildt i vejret, kan vinteren og frosten hurtigt vise sig fra sin barske side. Er juletræet ikke kørt væk, er det en god ide at klippe det i stykker og bruge grenene til afdækning omkring lidt sarte planter som f.eks. hortensia, roser og rhododendron. Tørre blade kan også være et godt dække materiale. Havens krukker som ikke er tømt, er ikke den bedste cocktail med en vinter, hvor temperaturen skrifter mellem frost og tøvejr. Et godt råd kan være at stille krukkerne langs med husmuren, og pakke dem godt ind med kraftigt bobleplast, og yderst en ekstra sivmåtte eller jutevæv.

Beskæring

Lige nu er der ikke megen saft i planternes grene, derfor er beskæring af træer og buske særdeles oplagt at gøre nu. Hvad enten det er træets krone, der er blevet for stor og måske skygger for meget, eller det er frugttræerne der skal udtyndes, så alle grene får lys og luft, så gøres det med fordel nu. Husk at kirsebær- og blommetræer først beskæres i september eller oktober.

Det er også nu vindruen i drivhuset bør beskæres, hvis du ikke allerede har gjort det. Med et mildt vejr er saften meget snart på vej ud i vinstokken, derfor en god regel er at beskære vin omkring nytår. Er vinstokken på friland bør du vente til frosten er ovre. Er du i tvivl om hvordan og hvor meget, der skal klippes væk, så spørg vore gartnere i Bo Grønt, de vejleder dig gerne.

januar2Sundt indeklima

Giv dig selv næring i form af blomster og stueplanter i boligen. Det er beviseligt at grønne planter giver et meget bedre indeklima i boligen eller på kontoret. Luften fornyes når der er planter i boligen og du får det selv meget bedre. Øjnene har også godt af noget grønt at se på. Udvalget er stort i dit Bo Grønt Havecenter, og skulle du være i tvivl, hjælper vi dig gerne. Det er også vigtig at købe de rigtige skjulere og jord, når du køber en flot plante. Der findes mange forskellige selvvandingssystemer, og det gør det kun meget nemmere at have større grønne planter.