Haven lige nu i juli

Fragaria_jordbaer_proSommer i haven

Juli måned byder på ferie, afslapning og fritid for de fleste. Om ferien holdes hjemme eller i udlandet, er op til den enkelte, men haven og det grønne gror og udvikler sig, alt efter vejret.

Haven i juli er altid et eldorado af oplevelser. Blomster springer ud og udvikler sig til noget ganske særligt og smukt. Urter og de første friske grøntsager som ærter, gulerødder, salat, agurker og meget andet kan også høstes og være med til at skabe de lækreste sommermenuer.

Vejret i maj og juni bød på en forsmag af sommer som ligefrem udviklede sig til en mindre tørke nogle steder i landet, mens andre steder har fået mere end normalen af nedbørsmængde. Høstsæsonen af f.eks. jordbær er startet tidligere end de foregående år.

Der er masser af grønt og frugt i de danske haver, som har nydt godt af det varme vejr, så de kvitterer bare med et udbytte måske tidligere end normalt, og med en formidabel smagsoplevelse, idet vores skiftende vejr ikke tvangsmodner vore frugter! Danmark er f.eks. kendt for at producere æbler med den mest intense smag, og det pga. den lange modningstid på træet, så hvorfor skulle det ikke også gælde alt andet frugt og grønt vi har i haven!

 

HydrangeaKrukker

De mange flotte krukker med deres skønne blomster og opstammede træer, har et stort behov for vand i juli måned. Specielt hvis solen skinner som vi alle ønsker det. Vand er meget vigtigt, hvis dine blomster/planter i krukken skal overleve. Sæt dine krukker et skyggefuldt sted, når du tager på ferie. En god ide er at fylde en plastflaske med vand, bor et lille hul i skruelåget, placer flasken i krukken, med skruelåget i jorden, tjek om der kommer vand ud af flasken. Vandet løber ud af flasken efterhånden som jorden bliver tør, en god form for ferievanding. Risikoen kan dog være at det ikke er nok! Så en aftale med naboen om vanding og tilsyn kan anbefales.

 

 

 

Sommerblomster

Sommerblomsterne pelargonier, margueritter, begonier og mange flere har en meget lang blomstringsperiode, der dog også kræver lidt pasning med vand og gødning. Derudover kan man vise lidt kærlighed til sine blomster ved at nippe de afblomstrede blomster af. Derved fremmes nye blomsterknopper hurtigere.

Sunde-roserRoser

Juli måned er den største nydelse på året for rosenelskere med fantastiske farver og dufte. Det at lave sin egen fortryllende buket er fascinerende på mange måder. Men det at opleve nydelsen af sunde og blomsterne roser kommer ikke af sig selv.

Tips fra gartneren:

  • Vand i tørre perioder og gerne om morgenen
  • Gød ofte men lidt. Ca. hver 5. uge
  • Klip afblomstrede roser tilbage
  • Tjek for lus og svampeangreb. Husk altid at forebygge når man taler om svampesygdomme

Besøg dit Bo Grønt Havecenter, og vi vejleder dig til hvilke produkter du kan anvende, så du har sunde og kraftige roser.

Græsplænen

Græsplænen gror og vokser godt i sommervarmen, og hvis der samtidig kommer regn fra oven, bliver den godt lang i ferietiden. Når du kommer hjem fra ferien til en langhåret græsplæne, så vælg at klippe græsplænen over to gange. Første gang i halv højde, derefter fjerner du det afklippede græs, vent et par timer med at slå græsplænen 2. gang. Husk også at fjerne græsset efter 2. slåning. Derefter har du en flot græsplæne igen. PS. Har du en flink nabo, så få ham/hende til at slå græsset og vande krukker, mens du er på ferie, så kan du gøre gengæld når naboen er på ferie.

Drivhuset

Juli måned er som regel der de første grøntsager og frugter kan høstes. Høsten kan komme på tværs af ferien, en god ide er at lade naboen passe drivhuset mod at få de skønne grøntsager og frugter.

De varme dage kræver meget vand og meget luft. Til drivhuset kan der investeres i selvvandingsanlæg og automatisk udluftning, spørg i Bo Grønt butikken.

Et drivhus har høj luftfugtighed og dermed en stor risiko for svampeangreb, husk derfor luftcirkulation i drivhuset. Lad døren stå åben om dagen og et tagvindue om natten.

Undgå at planterne står i direkte sol. Kalk eller sæt skyggenet op. Det reducerer lysindfaldet og giver lidt skygge i drivhuset. Spørg i Bo Grønt og vi har løsningen.

Rens grundigt ud i drivhuset. Fjern syge planter og halvvisne plantedele, så de ikke smitter resten af planterne. Skær skud af, som du ikke ønsker, skal udvikle sig f.eks. tomatplanteskud.

Malus_sommerskud6 gode råd fra gartneren

6 gode råd fra Bolius

1. Gør den gule plæne grøn
Sørg for at holde din græsplæne i god kondition, det er jo en win-win situation! En gul og kedelig plæne danner grundlag for mos og evt. sneskimmel senere på året. Sørg for vand i tørre perioder og skines op med Osmo plænegødning. Er din plæne godt gødet, bliver mos lettere kvalt og jo mere robust bliver din græsplæne til vinterens komme.

2. Klip skud på frugttræer
Lav en sommerbeskæring af nye skud på frugttræerne. Alle små nye skud, der vokser direkte på stammen og større grene, også kaldet vanskud afklippes. Tynd evt. ud i frugterne specielt hvis det er et nyplantet frugttræ. Dette kan skabe større frugter.

3. Lad hækken gro
Klip ikke de stedsegrønne hække som tuja, taks og buksbom før august måned, ellers kan du risikere at skulle klippe dem igen til september. Den nye tilvækst bliver mindre, når du klipper den, så lad sommervarmen gøre fuld nytte og lad hækken vokse vildt i juli.

4. Sæt krukker ind i skyggen
Krukker og potter kan i ferieperioden placeres på et sted med mindre sol, dermed bliver vandforbruget mindre. Planter i krukker, som du er særlig sart over for, kan sættes ud i havejorden på et skyggefuldt sted, hvor du kan gennemvæde jorden. Husk planter i krukker løber hurtigt tør for vand specielt hvis de har stået i samme potte igennem flere år.

5. Brug selvvandende potter og kasser
Selvvandende potter og blomsterkasser er også en smart løsning. Et hurtigt tip er at sætte en fyldt 2 liters sodavandsflaske på hovedet ned i jorden i krukken, så kan blomster og urter i krukken selv suge vand fra flasken, og vandet siver stille og roligt ud i jorden i tørkeperioder. Drypvandingssystemer kan anskaffes og forhør dig her om løsninger i Bo Grønt Havecenter.

6. Vent med at plante stedsegrønt
Vent med at plante stedsegrønne planter og nåletræer til august, her er jordtemperaturen højest. Det samme gælder med græs – i august vil det spire i løbet af 3-4 dage.

Bo Grønt ønsker alle en god sommer