Haven lige nu i marts

– Velkommen til foråret og de grønne gøremål.

Haven i marts, vrimler med masser af dejlige grønne skud, der giver haven et boost af forår og en forventning om en god start på et nyt år i haven.
De tidligste blomster i haven er erantisser og vintergækker, de har været der fra først i februar.

Marts måned er også havens opstart, men det er også vigtigt at have styr på jordtemperaturen inden man går i gang, både hvis du er den glade ejer af et drivhus men også i køkkenhaven. En del frø skal have jordtemperatur på min. 10 – 15°C for at spire og komme i gang. Husk dog – for at få en god succes skal frøet have en god start. Det betyder at det er vigtig at anvende en god kvalitet af Så- og priklejord, samt have en jordtemperatur på 10 – 15°C for at spire, og ikke mindst vande efter behov, idet der i drivhuset på en solskinsdag i marts godt kan være 30 – 35°C.

Har vinteren været til den milde side, så er jorden ikke bundfrossen, og vi kan glæde os til snart at skulle bearbejde havejorden med kultivator eller havefræser. Derved løsnes og luftes jorden, og den tørrer lettere, samt opvarmes hurtigere. Benyt evt. fiberdug til at få jordtemperaturen hurtigere op på de ønskede 10 – 15°C, så kan de første frø eller kartofler komme i jorden tidligere! Rigtig god arbejdslyst.


marts2Den spiselige have

Den spiselige have er blevet ganske populær igen, formodentlig er det både et udslag af finanskrisen, og det at mange børnefamilier også ønsker, at være med til at sætte sit præg på jord til bord. Hvad enten det er tidlige kartofler, ærter, bønner, persille, hindbær, jordbær, æbler, blommer og mange andre grøntsager og frugter, er der altid en plet i haven til, at dyrke lidt af ens favoritter. Måske er det bare én eller to tilplantede krukker på terrassen/altanen med et udvalg af krydderurter og et søjleæbletræ, som er bidraget til at bo grønt, og være en smule selvforsynende. I Bo Grønts Havecentre oplever vi en større interesse for urtehaven, og mange spørgsmål melder sig! Bo Grønt hjælper selvfølgelig også med råd og vejledning vedr. urtehave!

Marts måned er tiden, hvor beredelserne skal gøres, for at kunne høste sine egne nye kartofler til Grundlovsdag. Det er nu det helt perfekte tidspunkt, at lægge læggekartofler og blomsterknolde til spiring. Brug gamle æggebakker til forspiring af kartofler, og sæt dem et lyst sted, ikke for varmt, ca. 15 til 18°C og giv dem lidt vand med en vandforstøver nogle gange de næste 2 – 3 uger. Blomsterknolde som f.eks. Dahlia har også godt af en forspiring i en kasse med løs pottemuld.

Dyrk kartofler på terrassen eller altanen, ja, så er kartoffelpotten fantastisk. Spanden har dobbelt bund, put 2 til 3 læggekartofler i spanden, og høst 5 til 6 kg nye friske kartofler, husk vand og gødning. Kartoffelpotten kan købes i alle Bo Grønts butikker.

I de senere år er der kommet mange minidrivhuse på markedet, hvor forspiring er blevet væsentlig lettere. Man køber et komplet sæt, og følger blot brugsanvisningen. I Bo Grønt sælger vi flere typer og modeller, og vi vil meget gerne rådgive dig i, hvordan du kommer i gang med en succes, at kunne høste sine egne grønsager.

Der skal ikke så mange varmegrader til før ukrudtet spirer, og jo tidligere du er over det, jo lettere har du det i resten af have sæsonen. Ukrudt i urtehaven er aldrig godt, for hvad er urter og hvad er ukrudt! Gennemgå urtehaven eller jordstykket for ukrudt, kultiver og arbejd jorden godt igennem, evt. tilfør ny jord, hvor du skal så. Planlæg inden du går i gang med at så, hvad det er du ønsker og gerne vil kunne høste senere på sommeren. Et godt tips er at placere de urter, som kan høstes først nærmest din udgang til haven. På den måde kan du hurtigt og nemt hente grønt eller urter til middagsbordet.


Plantetid for hæk

Det er en god idé at plante hæk nu, idet jorden er tilpas fugtig. Derved kan vanding udskydes til forsommeren, hvis der ikke er kommet væde til den tid. Husk også at gøde din nyplantede hæk, samt luge ukrudt, så hækken har de bedste betingelser for en god start. Brug Green Garden Planterstarter – jorden, som giver din hæk en fantastisk start. Plantestarter er sammensat af velkomposteret naturgødning (komøg) sphagnum og sand. Elementer, der giver næring og nyt liv til både jorden og planterne. Mikroorganismerne i plantestarter øger den biologiske aktivitet i jorden, og sandet fremmer vandoptagelsen. I Bo Grønt får du altid en faglig vejledning til det perfekte køb, til det rette sted. De planter som sælges er altid i top kvalitet og med et veludviklet og kraftigt rodnet fra dansk produktion.


Fantastiske dahlia

Dahlia eller georginer er blomsterknolde der alle får fantastiske skønne blomster på hver deres måde. Det findes nemlig rigtig mange sorter.

Dahlia kan plantes i krukker eller i havens bede, bare den passes med vand. De står med meget farvestrålende blomster, og giver haven masser af kulør og et væld af blomster sommeren igennem. De flotte blomster kan der laves mange skønne buketter af sommeren over.

Hvis du vil hjælpe lidt på vej og have dem tidligt frem, er det perfekte at plante Dahlia knolde i kasser eller krukker med en god løs pottemuld. Skal stilles frostfrit frem til udplantning. Gå på jagt i havecentret efter de spændende sorter, og husk at købe de store knolde, da det giver et langt flottere resultat til sommer.


Liv i krukkerne

Bo Grønts butikker bugner af løgplanter, hornvioler, primula m.m., som udmærket kan tåle lave temperaturer. Krukkerne skriger på denne årstid efter at bliver tilplantet med skønne løgplanter som f.eks. påskeliljer, perlehyacinter, vibeæg, tulipaner osv.

Tøm altid dine krukker for gammel jord. Vi anbefaler altid at tilføre frisk ny pottemuld, brug Green Garden Krukke- og pottemuld som er en kvalitetsjord, lys og let samt tilsat leca granulat. Et ekstra lag leca kugler i bunden af krukken, er altid en god ting, da det giver et godt dræn til planterne.


Grønne og frodige græsplæner er flotte

Lyset og en mild vinter sætter liv i græsplænen, derfor er det godt allerede nu i marts måned at starte første step til en sund, grøn plæne. Blade og efterladenskaber rives væk med en blød plastrive. Kontroller jordens pH-værdi ved at forhøre dig hos gartneren i Bo Grønt, som altid kan vejlede dig til den perfekte plæne. Hvis pH-værdi er meget under 7, er den sur, og så kan du med fordel udstrø perlekalk ud på græsplænen. 5-10 kilo pr. 100 m2. For lav pH-værdi kan lettere give mos i plænen. Indeholder plænen store arealer af mos, kan en kur med jernvitriol og pleje med plænelufter være at foretrække. Det betaler sig med en god pleje fra start, det giver resultat efter kort tid. Græsplænen har brug for næring når jorden er 8 til 10°C varm, Brug 3 kg plænegødning pr 100 m² ca. hver 4 uge. Husk den gode kvalitet.