Haven lige nu i November

– I november

På landsplan har oktober været den tørreste af sin slags siden 1972, og det milde og klare vejr, gør det endnu mere fantastisk at gå en tur og se de mange skønne farver både buske og træer tryller frem. Derfor er det nu der skal plantes, og helt klart nu du skal besøge havecentret, hvor du kan få en god snak med vores gartner som fagligt kan anbefale de rigtige planter til dit ønskede sted. Så længe jorden ikke er frossen, kan alt plantes


Boeg-fagusHæk er mange ting

Din kommende hæk får en fantastisk start på livet, hvis du planter den nu. Nu er det også forsvarligt at plante bøgehæk. Der er mange muligheder med hækplanter og andre større planter enten at lave en læ krog i haven eller som rumdeler i haven. Det er altid godt at forhøre dig i Bo Grønt og få en faglig vejledning hos gartneren. Derved sikre du dig den bedste start, og på den måde altid succes med dit køb. Når du planter er det vigtigt at give planterne den bedste start, det gør du nemt og godt med Green Garden Plantestarter, der er den helt rigtige madpakke som giver næring og nyt liv til både jorden og planterne.

 


Afdækning af sarte planter

Det er også nu havens mere sarte planter skal vinterdækkes, f.eks Hortensia. Jo ældre Hortensia planten er jo mere hårdfør er den også, men de seneste 2 – 3 års vintre har frosten givet mange Hortensiaejere problemer. Mange Hortensia blomstre på 2. års skuddene, det betyder at blomsterskuddene dannes før vinteren sætter ind, men når frosten og blæsten er ekstrem hård, fryser blomsterknopperne væk. Derfor er det god ide at overdække sine Hortensia mod kulde og blæst. Det kan gøres med grangrene og fiberdug. Inden vinterdækningen kan planterne klippes let tilbage. Hvis du vil være på den sikre side i en hård kuldeperioden, kan bobleplast anvendes, dog skal der passes på når solen får mere magt.


crocus_blaa_miljoeBlomsterløg til næste forår

Alle de skønne forårsbebuder – tulipaner, narcisser, krokus og vintergækker som giver haven sit helt eget LOOK, kan plantes så længe frosten ikke er i jorden. Når du planter mange løg af samme slags i jorden, får du det smukkeste blomsterflor. Kvaliteten og størrelsen af løg er ikke helt ligegyldig. Hvis du vil være sikker på at få noget ud af dine anstrengelser, vil vi i Bo Grønt anbefale løgstørrelse 12 og 12+, som giver store og flotte blomster også andet år efter de er lagt.

Dine efterårsblomster i krukkerne er måske afblomstret, derfor tøm krukkerne og sæt evt. løg i krukken, og du vil meget tidligt i 2015 have blomstrende forårsløg på terrassen.


Beskæring

Roser og lavendler skal have en let beskæring i november, reelt er det kun toppen der skal klippes. Den egentlige beskæring af roser og lavendler, skal først ske i april måned.

Du kan med fordel udtynde de store blomstrende buske, det giver flere blomster i de kommende år. Husk: Grenene skæres altid af helt nede ved jordoverfladen, det er vigtigt der kommer lys og luft ind i buskene.

I november måned er saften på retur i planterne, derfor er beskæring i november særdeles godt.


Græsplænen

Græsplænen gror lidt endnu, og skal klippes for sidste gang i år, det anbefales at klippelængden er 5 cm.. Vinterskaderen kommer lettere på en kort græsplæne. Alle de mange smukke efterårsblade, der ligger på plænen og giver et flot mønster skal rives sammen, bladene giver mørke pletter på plænen til næste år.


Drivhuset

Hele sommeren har dit drivhus givet mange dejlige frugter, grøntsager og blomster. Men alt skønt har også en ende, og november måned er rengøringsmåneden i drivhuset. Det er en god ide at bruge brun sæbe i varmt vand, vask alt synligt glas, metal og træ, så er du foran til næste år.

Ved at vaske drivhuset nu, får du fjernet alle sygdomme, bakterier og spindemider m.m., hvilket gør drivhuset lige til at flytte ind i, når forårets varme og lys igen giver optimisme til alle haveelskende danskere, og os der elsker alt det grønne.


foderautomat_miljoeHusk at fodre havens fugle

Det er nu du skal gøre dit foderhus klar med lidt rengøring, hvis du har fodret hele året, og det kan varmt anbefales. Fodre du året rundt bevarer du fuglelivet i haven, og de små fugle som f.eks. musvitter og blåmejser er nyttige i haven året rundt. Kig ind i havecentret og vi har altid et stort sortiment i kvalitetsfrø, foderautomater og foderhuse. Husk! Når du anvender solsikkefrø og andre små fedtholdige frø med et højt energiindhold, giver du havens småfugle deres livret og lige hvad de har brug for til vinterens kulde.